Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
OM – rood

OM – rood

Piodoor_redglass_OM_blackstone_detailPiodoor_redglass_OM_blackstone

 

 

 

 

 

 

 

‘OM’ is de klank waar vele Boeddhistische mantra’s mee beginnen, bijvoorbeeld het bekende “OM MANI PADME HUM”.

In dit filmpje op YouTube legt de Dalai Lama uit wat deze mantra in het Tibetaans Boeddhisme representeert.

 

OM representeert in zijn drie letters (A, U, M) enerzijds het menselijke imperfecte lichaam, spreken en denken (‘impure body, speech and mind’) dat lijden veroorzaakt, en anderzijds het perfecte lichaam, spreken en denken van Boeddha (‘pure body, speech and mind’) dat vrij van lijden is, verlicht is.

Volgens het Boeddhisme is niemand puur begonnen, ook Boeddha niet; hij heeft dus niet de status van een per definitie onfeilbare god, maar heeft de verlichting bereikt door het pad te lopen dat nu door het Boeddhisme wordt onderwezen. ‘You are your own master, your future depends on you’. Volgens het Boeddhisme heb je het dus zelf in de hand om jouw lichaam, spreken en denken te transformeren, van imperfecties te ontdoen. Je kunt leren hoe je je menselijke intellect gebruikt om dat te bereiken. Dat doe je door het praktiseren van een combinatie van methode en wijsheid.

MANI betekent ‘jewel’, en dat symboliseert de methode van altruïsme en compassie en liefde, de intentie dat niet alleen jijzelf maar iedereen de verlichting bereikt. PADME  betekent ‘lotus’, en dat symboliseert wijsheid, weten waar het werkelijk om draait. HUM betekent onverbrekelijke combinatie. Dat wil zeggen: MANI PADME HUM betekent de onverbrekelijke combinatie van methode en wijsheid. Kortom:

“OM MANI PADME HUM” betekent dan: het transformeren van imperfect lichaam, spreken en denken in perfect lichaam, spreken en denken, door het beoefenen van de onverbrekelijke combinatie van methode en wijsheid.

Hier vind je een uitgebreidere versie van deze uitleg door de Dalai Lama (in het Engels).

Piodoor_redglass_OM_blackstone_side

 

Het Tibetaanse lettergreepteken voor ‘OM’ is hier gezandstraald in een glazen schijf en in een steen gemonteerd.

€ 125

 

Piodoor_redglass_OM_blackstone_back

Glasfusing op steen. Transparant glas ongeveer 15 cm in doorsnee, Tibetaans lettergreepteken OM gezandstraald en ingeschilderd.

Dit glasobject is ook in andere kleuren beschikbaar, in combinatie met andere stenen, zie bijvoorbeeld de Groene Tara in eePiodoor_redglass_OM_blackstonen lichte kleur.