Jezelf veranderen is de wereld veranderen

Vrouw & Aarde

Jouw Universele Zelf (‘ziel’) co-creëert de situaties in jouw leven, samen met andere wezens die deel uitmaken van het alomvattende bewustzijn, zoals andere mensen, dieren et cetera. (Zie mijn visie op mens zijn.)

Je kunt een ander niet veranderen …
Je kunt jezelf wel veranderen (je Persoonlijke Zelf) – en als je dat doet, veranderen de omstandigheden in jouw leven ook. In die zin is datgene dat je in je leven tegenkomt, een spiegel voor wat je in je hebt: het is een spiegel voor wat je in je onbewuste houdt.

Bijvoorbeeld: als jij jezelf als slachtoffer ziet van diverse ‘tirannen’ in jouw omgeving, vraag je dan eens af hoe jij jezelf of het leven onder de duim probeert te houden … Ben je perfectionistisch? Vind je jezelf nooit goed genoeg, of ben je altijd bang de dingen niet goed genoeg te doen? Denk je dat je altijd tekortschiet? Wil je graag je omstandigheden onder controle houden?
Dit zijn innerlijke tirannieke eigenschappen waarmee je jezelf kleiner houdt dan je bent. Ooit heb je die nodig gehad om te overleven – en die eigenschappen zijn onbewuste patronen geworden.

Als je je daarvan bewust wordt én erin slaagt om er met liefde naar te kijken (zoals je soms makkelijker met liefde naar een ander kunt kijken), dan verzacht je de tiran in jezelf – en dan verzachten ook de relaties die je met de mensen om je heen hebt. Dat scheelt een heleboel innerlijke en uiterlijke strijd!

Op die manier bouw je aan compassie voor jezelf en anderen.

(Zie ook het boek The Marriage of Spirit / Het Huwelijk van Spirit, waarin Leslie Temple-Thurston helder uitlegt hoe we heen en weer zwalken tussen twee uiterste polariteiten – zoals ‘tiran’ en ‘slachtoffer’, of ‘goed’ en ‘slecht’ – totdat we erkennen dat we beide kanten van dezelfde medaille in ons hebben. Zie Inspiratie.)